Krém összetevők

Krémek természetes alkotói.

Az ORGON technológia segítségével kialakítottunk egy olyan bioaktív krémcsaládot, amely természetes növényi összetevőket tartalmaz. A növényi összetevők jótékony hatását szakirodalmi és népgyógyászati adatok igazolják.

A krémeket az alábbi természetes növényi hatóanyagokból állítottuk össze.

Aetheroleum Geranii
Gerániumolaj (Pelargonium odoratissium)

Az illóolajban találhatóak: monoterpének: geraniol, citronellol, linalool, menton, geraniol-tiglinát, geraniol-b-glikozid. Szeszkviterpének: karoiofillén, a-kadinen, a-kopaen, a-kubeben, a-humulen, b-kubeben, b-elemen.

Hatása: frissítő, gombaölő, élénkítő, antiszeptikus hatású, egyensúlyban tartja a bőr faggyútermelését. ( 4 )

Alkalmazása: Csökkenti az aranyér tüneteit. ( l0 )


Aetheroleum Cinnamomi
Fahéjolaj (Cinnamomi Cassiae)

Az illóolaj komponense ( 60 –70 % ) fahéjaldehid, ezen kívül található benne eugenol, a -, b -Kariofillén, linalool, fellandrén, humulén, és a- pinén. (1 )

Hatása: nyugtató, erősítő, antibakteriális, gombalölő, összehúzó, tonizáló. ( 1 ),
Fájdalomcsillapító, fertőzést megelőző. (9), görcsoldó, összehúzó, vérzéscsillapító, (11 )

Alkalmazása:
A fahéjolajat felhasználják zsíros bőrre készült samponokban, testápolószerekben, kézápoló szerekben, rozaceás és zsíros bőrre készült arcápolókban, lábápolószerekben, szájápolásban. A fahéjolaj fogpasztában gátolja a fogszuvasodást, a bőr sérüléseinek elfertőződését megelőzi. ( 9 )
Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1–1 % ( 4 )
Közérzetjavító hatású ( 11 )


Aetheroleum Pini – Silvestris
Erdeifenyolaj (Pinus silvestris)

Az illóolaj mintegy 50 %-a a-, b – pinént, 30 % karént, 6 % kámfort, 3 – 10 % bornil- acetátot, limonent, p- cimént, terpinolént, metil-karikolt tartalmaz.

Hatása: reuma, neuralgiák, és izületi gyulladások elleni bedörzsölők, kenőcsök alkotórésze.
Akut légúti megbetegedésekben inhalálószerként alkalmazzák. (1). Kozmetikai hatása:
Antibakteriális, dezodoráló, tonizáló, (4), izzadsággátló, izomlazító (11).

Alkalmazása:
Külsőleg felhasználják test- és láb dezodorokban, kézápolószerekben, habfürdőkben, öregedő bőr ápolására készült kozmetikumokban, revitalizáló, stimuláló készítményekben. (4 )
Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1 % (4)
Készítenek belőle fertőtlenítő nyugtató légfrissítőt. ( 6 )
Enyhíti a fáradtság, kimerültség tüneteit, könnyíti a légzést, csökkenti az izomgörcsöket (11 )


Aetheroleum Foenikuli
Édesköményolaj (Foeniculum vulgare)

Az illóolaj 40 – 70 % transz- anetolt, 20 % fenkont, a -, b – pinént, a -, b – fellandrént, a – , b- terpinént, limonent, terpinolént, metilkavikolt és ánizsaldehidet tartalmaz. ( 1 )

Hatása: enyhe görcsoldó, bakteriosztatikus hatású ( 1 ), gyulladáscsökkentő, antibakteriális ( 3 )., keringésjavító, méregtelenít (4)., működésszabályozó (11)

Alkalmazása:
Külsőleg szemkörnyéki ápolószerekben gyulladáscsökkentként, öregedő bőrre, érzékeny és fáradt bőr ápolószereként, kéz ápolószereként, kézápolókban bőrpuhításra használják, (4 ) felhasználják fogkrémekben, szájvizekben. (10 ), gyorsítja a véraláfutások felszívódását. (11 )
Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1 %. (4)


Aetheroleum Mentha piperité
Borsosmentaolaj (Mentha piperita)

Az illóolajban 50 – 80 % mentol, 7-25 % menton, 5-20 % mentol-észter és 2,5-5 % mentofurán mellett jazmon, cineol, piperidon, fellandrén, a – b – pinén, pulegon és limonen komponensek találhatók. (1)

Hatása: fokozza a nyáltermelést, spazmolitikus és antiszeptikus hatású. (1), hűsít, frissít, hűt, gyulladáscsökkent, (7) idegnyugtató, erősít, görcsoldó (11)

Alkalmazása:
Külsőleg viszketést csillapító hintőporok és kenőcsök alkotórésze, orr- és garatnyálkahártya gyulladásainak csökkentésére alkalmazzák. Szeszes oldata érzéstelenítő hatású, izomfájdalmak és reuma elleni bedörzsölők hatóanyaga.
Sok borsosmentaolajat használ fel a gyógyszeripar fájdalomcsillapító bedörzsölőkhöz, gyógyszerek íz- és szagjavítására, hányinger elleni, idegnyugtató, köhögéscsillapító gyógyszerek készítéséhez. (10)

Megjegyzés: a mentolt tartalmazó orrcseppek és ecsetelők kisgyermekeknél szív- és légzésbénulást okozhatnak, ezért ellen javalltak. (1)
Enyhíti az alvási zavarok, fejfájás tüneteit. (7) Fürdővízben izzadásgátló hatású.


Aetheroleum Auranti
Narancsolaj (Citrus aurantium)

Az illóolaj fő komponense 92 % limonén, 3- 5 % cirtál, citronellál, linalol, terpineol, linalilacetát, geranil, neril, és különböz aromás aldehidek. A héj neoheszperidin, naringin, rutozid, sinensetin, nobiletin, tangeretin, flavonoidglikozidokat, furanokumarinokat és karotinoidokat tartalmaz. ( 1 )

Hatása: nyugtató, gyulladásgátló, antibakteriális (4), méregtelenít (10), bőrnyugtató (11)

Alkalmazása:
Csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit, a kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápoló krémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogínygyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga.
Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentáricó: 0,1 – 1 % . (4 )


Aetheroleum Lavandulae
Levendulaolaj (Lavandula angustifolia)

A levendula illóolajának értékét a benne levő linalil -acetát tartalma fejezi ki (min. 35 %). linalool, alfa-pinén, limonén, cineol, 3-oktanon, kámfor, cariofillén, terpinén-4-ol, lavendulil-acetát.

Hatása: antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. (1),
Keringésjavító, immunrendszer erősítő (7), fájdalomcsillapító, gombaölő. (11)

Alkalmazása:
A népgyógyászatban fejfájás esetén borogatásra, szemgyulladás és árpa kezelésére használják, (1), valamint a hajhullás megelőzésére. (7). Enyhíti a görcsöket. (8). A modern fitoterápiában reumás bántalmak elleni fűrdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére használják. (1)
Migrénes fejgörcsök enyhítésére bedörzsölőként, melankólia, depresszió csökkentésére fürdővíz adalékként, krémként alkalmazzák. Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek javulását. Enyhíti az ekcémát, a gombás fertőzéseket. Csökkenti a hajhullást. Megszünteti a lábgombát. Nyugtatja a gyulladt, megégett bőrt. (11)


Aetheroleum Thymi
Kakukkfűolaj (Thymus serpyllum)

Fő hatóanyag az erőteljes fertőtlenítő hatású timol (30-70%) és a karvakrol (3-15 %). (1).
A timolon ( 2 – izopropil- 5 metil – fenol ) kivül p- cimolt is tartalmaz. (2)

Hatása: görcsoldó, vérbőséget fokozó, (1) nyugtató, fertőtlenítő, izomfájdalom csökkentő (4),
Erősíti az immunrendszert. (7), általános működésszabályozó, sebgyógyító (11)

Alkalmazása:
A népgyógyászat a hatásosnak tartja reumás tünetek enyhítésére. A modern terápiákban elsősorban fertőtlenítőszerként használják. Helyi vérbőséget előidéző hatása miatt a reuma kezelését kiegészítő, antibakteriális és antifungális hatása miatt bőrápoló készítmények hatóanyagaként használják. (1) A kakukkfűolaj kedvelt alkotórésze a dezodoroknak, fürdőkészítményeknek, fertőtlenítő hatású légfrissítőknek, javítja a zsíros pattanásos bőr állapotát. (7) Enyhíti az égési fájdalmak tüneteit. (8). A XVII. Század végén a patikák a kakukkfűolajat – origanum néven – mint külső fertőtlenítőszert alkalmazták. (9).
Hatékony szájüregi fertőzések, gyulladások csökkentésére, hajhullás enyhítésére. (11)


Aetheroleum Eukalipti
Eukaliptuszolaj (Eucalyptus globulus)

Gyógyászati szempontból elsősorban az 1,8 – cineol tartalom a legfontosabb. Az illóolaj 60-85 %-a eukaliptolt (cineolt) tartalmaz a fajtától függen. (1) Alkotórésze még a kámfén, a fenkon, a pinokarveol és 2 szeszkviterpén: az eudezmol és a globuol. (2). cimén, p-cimén, geraniol, limonén, fellandrén, pinén, piperiton.

Hatása: antibakteriális, antivirális, antifungális (elsősorban a légzőszervi-, húgyúti-, és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben), gyulladáscsökkentő (1), izomlazító, reuma ellenes, méregtelenítő (3)

Alkalmazása:
A hagyományos orvoslásban sebkezelésre, sérült bőrfelületek ápolására használják. A modern terápiás alkalmazások közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetők meg, inhalálószerként orrcseppben, orrkenőcsökben és mellkasi kenőcsökben alkalmazva enyhítik a légúti panaszokat. Az eukaliptusz illóolaja és annak fő alkotórésze az eukaliptol a bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért önmagában és kenőcsökben is hatásos, de vigyázni kell, hogy az illóolaj ne kerüljön szembe.
A légúti fertőzések kezelésének és terjedésének megakadályozása mellett különböző kenőcsökben, bedörzsölő – szerekben, masszázs és fürdőolajokban mozgásszervi betegségek és sportsérülések (izomfájdalmak, zúzódás, rándulás stb.) kezelésére külsőleg alkalmazható.

Gyakran dörzsölik az illóolajat közvetlenül a mellkas és a hát bőrébe légzési nehézségek esetén. (5)
Felhasználják számtalan kozmetikai termékben: szájvíz, fogrém, korpásodás elleni samponok, lábápolószerek, testápoló, borotválkozószerek, zsíros bőrre ajánlott arcápoló pakolások, öregedő bőr regenerálására ajánlott arcápolók.
Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1%.


Aetheroleum Rozmarini
Rozmaringolaj (Rosmarimus officinalis)

A rozmaringolaj 15-30 % cineolt, 10-18 % D és L- borneolt, 4-10 % L- kámfor, 5-6 % bornil – acetátot, terneolot, a – b – pinént és egyéb terpéneket ill. szeszkviterpéneket tartalmaz. (1)

Hatása: perifériás keringési rendellenességekben keringésjavító, nyugtató, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő. (1) A BHT-hez és a BHA-hoz hasonló anti- oxidáns, szabadgyökmegkötő. (4), összehúzó, fertőzésgátló (5). Serkenti a keringési, az emésztőszervi és az idegrendszert. (9), általános működésszabályozó (11)

Alkalmazása:
Idegerősítő, stimuláló, és klimaxszal járó idegrendszeri panaszokat csökkentő fürdők adaléka.
Az illóolaj reumás fájdalom elleni és gyulladáscsökkent bedörzsölőszerek adalékanyaga.
A drogot a népi gyógyászatban sebkezelésre alkalmazzák.(1)
Ismert afrodizáló hatásáról. Rozmaringolajjal zsíros, korpás hajra hajsampont, arctonikot, bőrfeszesíőt testápolót, fürdőkészítményeket, kézápolót, zsíros, pattanásos bőrre arcpakolást, dezodort, stb. készítenek. (4) A rozmaring erősíti a hajat, a fejbőrt. (5)
Megakadályozza a korai kopaszságot, csökkenti az izomlázat, fürdővízben nyugtató hatású (9) Enyhíti az izomfájdalmakat, a reuma tüneteit. Jótékony hatású égési sebek, bőrgyulladás esetén. Csökkenti a kimerültséget. (11).


Felhasznált szakirodalom:

Babulka Péter: Természetes anyagok a hagyományos és a modern orvoslásban., 1997
Dr. Petri Gizella, Dr. Nyirdyné Dr Mikita Klára, Dr Nyiredy Szabolcs: Gyógynövények korszerű terápiás alkalmazása, 1989.
Alban Müller International: Phytotherapic, 1997
Lesley Bremness: Fűszer- és Gyógynövények, 1996
Michael Tierra: Gyógyűfveskönyv, 1991
Giovannini, Szatmáry: Gyógynövényeink, 1958
Verena Buser: The World of Medicinal Plants, 1994
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
Michael Castleman: Gyógynövény Enciklopédia, 1991
Rápóti Jen – Romváry Vilmos: Gyógyítónövények
Biegelbauer Pál: Gyógyító Illatok Aromaterápia

Rólunk mondták

„Fontos hogy a víz elősegítse, hogy alapregulácíóba kerüljön a szervezet. Ha alapregulációba kerül a szervezet akkor plusz energiám marad a betegségek leküzdésére is.”

Prof. Dr, Vincze János Biofizikus

„A kislányomnak egy allergiás tünete lehet ami folyamatosan ott van a bőrén. De amióta haza vittem ezt a vizet azóta tünet mentes”

P Attiláné

„Én nagyon kevés folyadékot ittam. Most már jelentem napi 2 litert. Még ez is nagyon kevés, de itatja magát, mint a jó tokaji ”

H János bácsi